BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, October 4, 2011

SAAT MANIS BERSAMA BENGKEL KARYAWAN MUDA LUAR NEGARA

INI merupakan kali ketiga saya menghadiri bengkel penulisan Karyawan Muda Luar Negara anjuran Grup Karyawan Luar Negara (GKLN) bersama DBP. Pertama kali dahulu di hotel Mandrin Court, Kuala Lumpur pada tahun 2007 dan kali kedua di hotel Ancasa, Kuala Lumpur pada tahun 2008. Manakala kali ketiga di Kompleks Rakan Muda Bukit Kiara, Kuala Lumpur baru-baru ini.  
Bengkel GKLN-DBP 2007

Ketiga-tiga bengkel yang dihadiri mempunyai keistimewaan dan kekuatan tersendiri. Jika pada tahun 2007, bengkel karyawan muda luar negara dihadiri oleh ramai penulis berstatus pelajar luar negara, tahun 2008 pula mencatatkan keseimbangan penulis dari dalam dan luar negara. Sementara pada tahun 2011 mencatatkan bilangan penulis yang sangat sedikit berstatus pelajar luar negara. Malah, boleh dikatakan tiada langsung. Sekiranya ada pun, hanya kami suami isteri yang telah menjadi bekas pelajar berstatus luar negara.

 Bengkel GKLN-DBP 2008 

Sugguhpun begitu, ia bukanlah bermakna bengkel kali ini hanya dihadiri oleh saya dan suami sahaja. Ada beberapa orang lagi pelajar daripada Institut Pendidikan Guru yang turut sama memeriahkan bengkel kali ini.

Seperti yang telah saya sebutkan dipermulaan tadi, setiap bengkel yang dianjurkan DBP dengan kerjasama GKLN mempunyai kekuatan dan keistimewaan tersendiri.
2007, bengkel penulisan Karyawan Muda Luar Negara dibanjiri penulis-penulis mapan dan professional untuk membimbing peserta dalam genre puisi, cerpen dan novel. Ia merupakan kekuatan bengkel tahun itu menurut saya. Manakala keistimewaannya pula, ada pada peserta yang hadir daripada pelbagai latar pengajian luar negara. Ada peserta daripada Ireland, Mesir, United Kingdom, Morocco, India, Indonesia, Malaysia dan lain-lain lagi yang berkongsi minat yang sama dalam bidang penulisan. Mohon maaf, saya tidak dapat sebutkan semua kerana sudah tidak ingat.

Masih terkenang-kenang di ingatan saya, bagaimana tegasnya bonda Zaharah Nawawi yang membimbing kami ketika itu. Beliau sangat tegas dan berdisiplin. Pernah beberapa orang sahabat lewat turun masuk ke dewan, mereka diberi peringatan tegas. Saya sendiri pernah dimarahi ketika menjawab soalan yang diajukan tentang karya yang sedang beliau bedah. Mulanya, agak tersinggung juga. Menurut saya, beliau tanya, saya jawablah. Tetapi dimarah pula. =)
 
Beberapa bulan usai bengkel, baru saya faham mengapa ketegasan dan disiplin amat penting untuk seorang penulis. Saya juga bersyukur dimarahi. Sekiranya tidak kerana marah seorang bonda kepada anaknya, tentulah tiada karya-karya saya di media perdana.

Puan Anna Balkis moderator bengkel 2008

 2008, perhatian kami lebih terfokus dengan pengkhususan genre cerpen yang dikelolakan penulis mapan Puan Anna Balkis. Belajar dengan beliau, banyak pemahaman penulisan yang sebelum itu awang-awangan menjadi terang dan jelas. Konsep santai tetapi padat yang disampaikan Puan Anna Balkis sangat memikat hati kami. Saya menjadi semakin gigih menulis selepas pulang ke Mesir.

Maka lahirlah antologi Cinta Dan Rona Kinanah, antologi Dalam Sepuluh Yang KuGelar Cinta dan beberapa karya lagi yang tembus di media cetak serta media perdana Malaysia. Paling mahal, satu karya yang pernah tersiar di Berita Minggu ketika itu mendapat komentar seorang penulis professional tanah air.

 Antara peserta bengkel GKLN-DBP 2011

Sementara 2011, bengkel anjuran GKLN bersama DBP sekali mencatat pengalaman manis apabila adanya ‘kelainan’ dalam bengkel ini.

Entah mungkin kerana ketiadaan peserta luar negara atau memang pihak DBP mahu mengumpul manuskrip untuk diterbitkan, bengkel kali ini mempunyai dua nama. Satu bengkel Karyawan Muda Luar Negara, satu lagi bengkel Perolehan Manuskrip DBP.

Menariknya bengkel kali ini, kami bertukar genre kepada penulisan manuskrip buku kanak-kanak dan remaja. Memang satu kelainan yang belum pernah ada dalam bengkel-bengkel sebelum ini.

Program yang berlangsung selama tiga hari dengan penyusunan atur cara yang lebih santai tidak membebankan peserta berbanding bengkel-bengkel sebelum ini. Kami hanya mempunyai aktiviti di sebelah siang. Manakala waktu malam adalah masa untuk peserta memikirkan idea manuskrip yang mahu dibentangkan di hari terakhir nanti.

Susun atur cara bengkel kali ini dibahagikan kepada tujuh sesi. Sesi pertama adalah sesi Pengenalan dan Peluang Penerbitan, sesi kedua; Penerbitan Buku Kanak-kanak, sesi ketiga; Penerbitan Buku Remaja, sesi keempat; Bersama Penulis Kanak-kanak, Sesi kelima; Bersama Penulis Remaja, sesi keenam; Penyediaan Kertas Cadangan Judul dan sesi terakhir adalah sesi Pembentangan Kertas Cadangan Judul.

Di antara sesi-sesi tersebut, saya amat tertarik dengan sesi Penerbitan Buku Kanak-kanak dan sesi Bersama Penulis Buku Kanak-kanak.

 Antara contoh buku konsep kanak-kanak Bawal

Dalam sesi Penerbitan Buku Kanak-kanak, kami diperkenalkan dengan buku-buku konsep kanak-kanak yang berumur seawal setahun. Buku-buku sebegini juga dikenali sebagai buku Program Bacaan Awal (Bawal). Melalui buku konsep ini, kami dibimbing dengan cara bagaimana mahu berkomunikasi dengan kanak-kanak seawal setahun seperti mengenal objek, warna, tempat, binatang, bentuk dan sebagainya melalui buku yang ditulis.

Tidak pernah saya tahu sebelum ini ada buku sebegini. Ia sangat menarik. Tanpa perlu kanak-kanak tersebut membaca, isi kandungan buku-buku tersebut boleh sampai ke dalam minda mereka melalui bantuan ibubapa. Saya mula bercita-cita mahu menulisnya.

Puan Mahaya Yasin dalam sesi Bersama Penulis Kanak-kanak

Sementara dalam sesi Bersama Penulis Kanak-kanak, kami diajar dan dibimbing memahami psikologi kanak-kanak. Puan Mahaya Yasin mengajak kami berpantun, bergurindam, bernyanyi mengikut tahap akal dan sifat kanak-kanak.

Dua orang editor dan seorang pembantu editor yang bertanggungjawab bersama kami selama tiga hari program adalah Puan Khatijah Ismail (editor buku remaja DBP), Puan Azihani Md Mizan (editor buku kanak-kanak DBP) dan Cikpuan Norhamiza Mohd Tuharni (penolong editor DBP). Sementara Profesor Dr Faisal Tehrani pula bertanggungjawab mengendalikan sesi Bersama Penulis Remaja.

Puan Azihani Md. Mizan; editor buku kanak-kanak DBP

 Profesor Dr Faisal Tehrani, sesi Bersama Penulis Remaja

Di akhir bengkel, semua peserta diminta membentangkan  kertas cadangan judul manuskrip masing-masing mengikut kecenderungan ke arah remaja mahupun kanak-kanak. Saya memilih menulis manuskrip buku konsep kanak-kanak dan siri kisah Nabi untuk diterbtkan bersama DBP. Satu daripada manuskrip yang telah dibentangkan sudah hampir siap 90% untuk dinilai seterusnya diterbitkan bersama DBP. Mohon doa sahabat-sahabat agar ianya berjalan seperti yang dirancang!
Ini gambar sekitar program tempohari.

Tekun mencari idea untuk manuskrip yang bakal dibentangkan

Bertukar pandangan

Sesi pembentangan

 Editor dan penolong editor turut membantu beri pandangan

0 comments: