BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, April 21, 2011

MELIHAT HARI TUA DALAM DIRI NENDA


Ini nenda yang telah melahirkan bonda ke dunia. Dari bonda, saya pula dilahirkan.

Sudah hampir dua bulan nenda sakit. Tiada tanda-tanda yang menunjukkan nenda akan pulih seperti sebelum dimasukkan ke hospital (boleh berjalan sendiri menggunakan tongkat tanpa dipapah).

Sudah hampir sebulan juga saya menjadi penjaga nenda yang setia. Saya tidak mahu peduli apa jua kata orang kerana saya lebih memilih untuk menjaga nenda (setelah mendapat keizinan suami) daripada semua perkara.

Sebelum ini, hati saya sangat tersentuh apabila melihat orang-orang tua. Ketika masih di Mesir, apabila melihat orang tua mengemis di tepi jalanraya, saya akan terbayangkan bagaimana sekiranya yang meminta itu adalah bonda mahupun nenda saya. Saya juga akan cepat berasa kasihan kepada mereka. Berapa juga wang yang ada dalam beg atau poket saya, akan saya berikan tanpa melihat terlebih dahulu.

Kini, yang terlantar dan sakit itu adalah nenda saya. Mana mungkin saya biarkan begitu sahaja. Saya sering dibayangi hari tua apabila melihat ke dalam diri nenda. Sungguh Allah telah mengajar saya dengan memberi peluang untuk berkhidmat kepada nenda.

Hari ini, tiada lain yang mahu saya kongsikan dengan anda semua melainkan satu kata-kata; "Hargai orang tua yang ada di sekeliling kita. Kita juga bakal tua. Sekiranya kita tidak bersikap belas kepada mereka, tentu di hari tua kita nanti tiada yang akan bersikap belas kepada kita."

Mohon sifat belas sahabat-sahabat berdoa untuk kesihatan nenda saya.

0 comments: